F-gruppen

F-gruppen arbejder med emner inden for Feminisme, vi formidler os igennem forskellige medier, som tekster, podcasts, billeder, video og meget andet. 


Stadigvæk træt af pis #1

Når du træder ud af døren!

De fleste gange man udsættes for chikane når man er ude i verden, kommer oftest som en overraskelse, og man ville altid ønske at man var lidt bedre forberedt end man var, eller at man havde tænkt lidt længere fremad.

Her kommer der en række af ting som generelt er gode at huske på, inden man går ud af døren, da de kan hjælpe en til at komme ud af farlige situationer eller helt at undgå dem.

 

1: Sørg for ordenlig transport!
Det er som oftest turene til og fra steder hvor man er mest udsat, så derfor er transport et vigtigt nøgleord, da det at tage alene hjem, godt kan hen og blive en ubehagelig oplevelse.
Her kommer en række af gode råd til hvordan man kommer nemt og sikkert fra A til B.

- Skaf en cykel! Cyklen er guld værd når man skal steder hen, man kan hurtigt komme frem, og man kan let cykle fra ubehagelige typer hvis det bliver nødvendigt, man ikke vækker heller ikke så meget opsigt på cykelstien som fortorvet

- Taxa penge, det kan også være en god idé at gemme et par hundrede kroner til en taxa, så man altid kan komme hjem hurtigt og blive kørt lige til døren, dog kan dette godt gå hen og blive dyrt, og der er heller ikke altid garanti for at taxachaufføren ikke også er ubehagelig, men ofte kan man sagtens forvente en sikker tur hjem, hvis man vælge denne løsning.

- På gå ben, er du gående, er det generelt en god idé at slå følge med nogen, da det også er på gå-ture chancen for at støde ind i ubehageligheder er størst, alle situationer bliver lidt nemmere at takle når man er flere, undgå også at lade jeres venner gå alene hjem, hjælp evt med at finde nogen de kan følges med, tilbyd den pågældende at sidde bag på cyklen eller træk cyklen så i kan følges.
Er du nødt til at gå alene hjem, så undgå at have musik i ørerne, det er måske rart, da man kan tænke på noget andet, men man bliver også uopmærksom på sine omgivelser, find i stedet en ven at ringe til og snak lidt telefon i stedet, på den måde kan du tænke på noget andet end den lange tur hjem og så har du nogen at snakke med hvis du bliver utryg, samt nogen der allerede er der til at hjælpe dig hvis der skulle ske noget.

- Det offentlige. Mange ubehagelige situationer opstår i offentlig transport, og det er en god idé ikke at tage det alene. I nogen former for offentlig transport kan man tage sin cykel med, og man kan på den måde følges med sine venner som ikke er på cykel. Hvis ikke det er en mulighed kan man evt aftale at mødes ved stoppestederne, så hvis der skulle opstå noget, så står dine venner allerede og venter på dig, og ellers er de lige rundt om hjørnet.

2: Vær i kontakt med venner og pårørende!
Det er altid en god idé at have nogen man kan kontakte i alle døgnets timer, eller at have nogen til at ringe og tjekke op på en fra tid til anden, det giver både ekstra tryghed og sikkerhed at vide at ens venner ikke er mere end et telefon opkald væk, og at der er nogen at snakke med dagen efter en evt bytur. Her kommer et par måder man kan sørge for at undgå at stå alene med evt ubehageligheder, selv om man er alene.

- Aftal med et par venner, at man altid kan ringe, hvis der bliver brug for det, det er en god idé at give besked inden, man tager til i byen, på date eller lignende, bare så vennerne ved hvornår de skal være lidt eksta obs.
Det er også en god idé at have mere end én på sin nødopkalds liste, bare hvis der nu er optaget, eller andre lignende ting der kan ske.

- Aftal med nogen der bor i nærheden af der hvor du skal i byen, at du kan ringe hvis der skulle ske noget.
Dette er ikke altid nødvendigt, men ind imellem kan det være rart, hvis du befinder dig i den anden ende af byen, fra dit eget kvarter, og at vejen hjem lige pludselig, bliver meget lang. På den måde har du altid et sted at gå hen, eller nogen der kan komme og hente dig og følge dig et stykke vej.

- Aftal med en ven, at ringe og tjekke op på dig. Det er god idé at få en ven til ringe til dig, dagen efter man har været ude, det er altid rart at få vendt aftenens oplevelser med nogen dagen der på, eller bare have nogen til at tjekke om man er kommet godt hjem, nogen dage kan der være meget at snakke om, og andre dage sker der ikke så meget.

- Tjek også op på dine venner, ser du nogen gå alene hjem, er det godt, lige at tjekke op på personen dagen efter, tilbyd evt. vedkomme bare kan ringe hvis der bliver noget, eller at være telefon buddy på hjemturen

 

3: Kig dig selv i øjnene!
Inden du forlader dit hjem, kan det være en god idé lige at tage et sidste kig på sig selv ind ad til, mærk efter hvordan du har det, hvad du er villig til at finde dig i, hvilke kampe du er villig til at tage, om du kan passe på andre, eller om du skal passes på. Alt dette kan skifte fra dag til dag, og det man følte man kunne den ene dag, kan man ikke den anden, og måske kan man noget helt nyt den tredje dag. Så derfor er det altid en god idé at lave lidt mental forberreddelse inden man forlader sit hjem og træder ud i den store verden.

- Du er ikke problemet! Gør det klart for dig selv at: Du er et menneske og at du fortjener respekt! Du er værd at forsvare! Der er ikke noget galt med dig, men dem der diskriminerer dig der er nogle fjolser! Du er ikke til besvær hvis du kræver plads og du er ikke nederen hvis du forlanger at blive behandlet ordenligt.
Alt dette virker måske indlysende, men når man står i situationen går man ofte hen og bliver helt paf, og det kan derfor hjælpe at lige bruge 2 minutter inden man går ud af døren, på at gøre det klart for sig selv at man fortjener respekt og at blive behandlet ordenligt.

- Afklar med dine venner! Hvis man skal ud en flok venner, så kan det være en god idé, at tage en hurtig runde, hvor man lige får snakket om hvordan man har det, og hvad man er i stand til hvis der skulle ske noget ubehageligt mens i er ude, dette kan være alt fra at hjælpe til med at svare igen på nederen kommentarer, at gå på toilletet sammen, at stoppe konflikter, eller rollefordeling i eventuelle fysiske konfrontationer, det er altid lidt tryggere, når man ved hvor man har hinanden.

- Empower dig selv! Det kan nogen gange være gavnligt at få nogle empowering inputs, til lige at føle sig lidt bedre tilpas i sig selv inden man går ud af døren, dette kan være at høre lidt musik fra feministiske musikere, se en god film, eller at læse en god artikel fra nogle ydnlingsskribenter.
Det kan dog variere hvad der gavner alt efter hvordan man har det, altså det er måske ikke altid løsningen, at se "Beautiful boxer" hver gang man skal ud (selvom det er en god film), nogen dage føler man sig stærk, nogen dage føler man sig Okay, nogen dage føler man sig bare, og nogen dage føler man sig svag og sårbar, og det kan derfor være en god idé at finde det der gør en tilpas med den måde man har det på, for det er jo dejligt når man har det dejligt, men det er jo også okay ikke at være okay.

 Det her er første del af post-serien "stadigvæk træt af pis" som i denne omgang har taget hånd om hvordan man kan forbygge at komme i knibe, det er dog desværre ikke altid nok, og ind i mellem havner man alligevel i de situationer man virkelig helst vil undgå, næste del vil vi tage hånd om hvad man kan gøre for at komme væk fra konfrontationer samt gode råd til at forsvare sig selv.


Stay queer - Stay revolutionary

Har denne artikel lært dig noget nyt eller bragt værdi til din verden? Ønsker du at se mere fra killjoy.dk?
Vi indsamler penge til sidens drift på patreon.com/killjoydk, hvor man kan opsætte månedlige donationer helt ned til $1 (ca. 6,5 kr). Hvis hver anden tilbagevendende læser gav $1, havde vi råd til at hyre en professionel journalist på deltid.

Seneste indlæg:

Få opdateringer fra denne blog