I et biologisk perspektiv er kønsdrift et begreb for en naturlig, gensidig handling med henblik på formering.
I et socialt kulturelt perspektiv er kønsdrift derimod et langt mere komplekst begreb!
Det er en udbredt misforståelse af mandens kønsdrift er større og mere ukontrollerbar end kvindens. Derimod er mandens kønsdrift gennem århundredes social, religiøs og politisk kultur blevet beskyttet, glorificeret og dyrket.
Den mandlige kønsdrift er blevet betragtet som omnipotent og naturlig, mens kvinder ikke opfattedes som havende en kønsdrift fra naturens side helt op til 1900-tallet. Kønsdriften var mandens, og manden var magten, og måtte dermed, med (kultur-)biologisk rette, give efter for sin kønsdrift på enhver som måtte befinde sig i krydsilden. Frivilligt eller ufrivilligt.
Man kan ikke adskille den kulturelle forståelse af kønsdriften fra religion, som en bærende, værdiskabende ”dominatrix” for de vestlige samfund, forbundet med skyld og skam, i særdeleshed på kvindens vegne.
Kvinden, særligt den letpåklædte, smilende og flirtende, er jo en fristelse for manden. Hun pirrer mandens kønsdrift, og gør dermed sig selv til genstand for mandens begær, og Gud (!) nåde og trøste den mand der skal kontrollere sig selv og undlade at give efter for den ustyrlige trang til at kaste sig over ’sexobjektet’ og penetrere dettes væsen og væren med sin store, stærke og almægtige fallos. For han MÅ bare formere sig med dette sexobjekt… Det er naturens orden, one-on-one, eller hvad?
Det er på tide at kritikerne dropper deres ”minutgrøds-opfattelse” af ligestilling og påtager sig den indsigt, at både den kulturelle og retslige seksualmoral i samfundet bygger på århundredes strukturel og magtbetonet undertrykkelse af kvinder og kvinders seksualitet.
For tænk, hvis det faktisk blev forventet af manden, at han skulle tage etisk og moralsk ansvar for sin egen kønsdrift og sine seksuelle handlinger, og konfrontere sig selv med det medmenneskelige ansvar, der følger med, når man har seksuelle relationer med andre. Den eneste skyld og skam, der skal indgå i opfattelsen af kønsdriften er den, der helt naturligt følger, når manglende selvkontrol og dømmekraft fører til krænkelsen af et andet menneske!
For en kobling mellem kønsdrift og ligestilling i en dansk/nordisk kontekst, se KVINFO’s opslag om ’Sædelighedsfejden’ (1880).