Sexarbejder

Hvad er en sexarbejder?

Sexarbejdere er voksne kvinder, mænd, non-binære og transpersoner der modtager penge eller varer i bytte for samtykkende, seksuelle ydelser eller optrædener, enten ofte eller bare engang imellem. Ordet dækker dermed over alle fra klinikarbejdere til kvinderne på gaden, den erotiske danser og alt imellem.

Hvorfor kalder vi det sexarbejde og ikke prostitution?

Ordene sexarbejder og sexarbejde anerkender at sexarbejde er ARBEJDE. Mange mennesker der sælger sex, foretrækker at blive kaldt sexarbejdere, og finder ordet “prostitueret” nedladende og stigmatiserende. Når man kalder en sexarbejder for prostitueret, trækker man flere lag af antagelser ned over hovedet på personen; om hens værd, hens forhold til euforiserende stoffer, barndom, integritet, renlighed og helbredsstatus. Det er, med andre ord, et yderst ladet ord, der på mange måder fratager sexarbejderen hens egen stemme, og ikke mindst selvbestemmelse.

Hvorfor vælger sexarbejdere dette arbejde?

Der kan være mange grunde til at et individ vælger at sælge seksuelle ydelser - og dette valg, er som alle andre valg, drevet af ønsker og omstændigheder. For nogle sexarbejdere giver dette arbejde flere penge og mere fleksibilitet end andre jobs. For nogle er valget motiveret af fattigdom og mangel på alternativer. Men uanset grunden(e) til dette valg, bliver vi som samfund nødt til at anerkende, at sexarbejdere har ret til præcis de samme rettigheder, og beskyttelse på arbejdsmarkedet, som alle andre arbejdere. Ulovliggørelse af sexarbejde og sexkøb ville modarbejde dette.

Sex Work Is Work

Skrevet af Julie Zerlang

Hvis du har lyst til at lære mere om sexarbejderes rettigheder og kampen for disse i Danmark, så klik dig ind på Sexarbejdernes Interesse Organisation.

Har denne artikel lært dig noget nyt eller bragt værdi til din verden? Ønsker du at se mere fra killjoy.dk?
Vi indsamler penge til sidens drift på patreon.com/killjoydk, hvor man kan opsætte månedlige donationer helt ned til $1 (ca. 6,5 kr). Hvis hver anden tilbagevendende læser gav $1, havde vi råd til at hyre en professionel journalist på deltid.

Vil du være sikker på at se de nyeste artikler fra killjoy.dk?
Så kan du skrive dig op til vores gratis e-mail service.