”Transkønnet” er efterhånden et velkendt ord. I de danske medier blusser der regelmæssigt debatter op om trans emner, og transpersoner inviteres ind i studiet. Det er efterhånden en del af hverdagsordforrådet hos mange i det danske samfund, især blandt unge. Men det er ikke alle slags transkønnede, der får lov at sidde i den varme stol hos Go’ Morgen Danmark. De ikke-binære er blevet stillet pænt i våbenhuset.
Jeg læser nu og da på sociale medier, at transrettigheder burde handle om mere end bare synlighed – hvilket jeg grundlæggende er enig med. For mange transpersoner handler det også om de næste par skridt eller ”Hvad så nu?”. Nogen synes, at vi allerede er synlige nok og at der skal fokus på handling og konkrete tiltag for at forbedre vilkårene for transpersoner verden over. Men vi er stadigvæk nogle, som stadig mangler synlighed.
Synlighed er et tveægget sværd. Når man opnår synlighed, bliver man set af alle. Og det er ikke altid en god ting. For når man bliver set eller anerkendt som kønsnormbryder, bliver man oftere udsat for tilråb, chikane og endda vold. Det ved jeg af egen erfaring. Men det er samtidigt netop fordi der ikke findes mange vidt spredte repræsentationer af ikke-binære, at vi bliver udsat for chikane og vold.
Ikke-binære personer og de problemer vi møder har stadig brug for #visibility. Der er mange som stadig ikke ved, at vi overhovedet eksisterer og som ikke har den ringeste anelse om, hvad det dér ”ikke-binær” går ud på. Jeg skal tit forklare folk, at det ikke bare er en vrangforestilling. Og givetvis er der mange ikke-binære, der ikke identificerer som transkønnede. Men omvendt er der også mange der gør. Og selvom man ikke gør, synes jeg, at vi som ikke-binære kæmper mange af de samme kampe som andre transkønnede. Trans Day of Visibility kan sagtens være gavnligt, så længe vi bliver portrætteret ordentligt. Jeg ved der er nogle transkønnede derude, der sidder og tænker, at de ikke længere har brug for synlighed, og hellere vil i gang med andre kampe. Men hvis I andre ikke vil have den, kan jeg da bare på vegne af ikke-binære overtage visibilitystafetten (og dertilhørende hashtags) ved at omdøbe bevægelsen til #nonbinaryvisibility.
Vi, der er ikke-binære, er stort set heller ikke repræsenterede på hverken det store biograflærred eller tv-skærmen. Jeg kender til præcis én rolle i en populær tv-serie, som er ikke-binær. - Asia Kate Dillon som Taylor Mason på tv-serien Billions.
Asia Kate Dillon er omtrent den eneste repræsentation i et mainstream medie af ikke-binære. Der er mange figurer i andre medier hvor det kan diskuteres om de er ikke-binære, men hvor rollens køn – eller mangel på samme - samtidig aldrig bliver nævnt eksplicit. Det betyder, at jeg skal lave hjernegymnastik, hver gang jeg interagerer med tv og film, for at forestille mig den virkelighed jeg gerne ville se på skærmen.
Der er mange ting, jeg ikke tør, fordi jeg ikke har synlighed. Jeg tør ikke gå på offentlige toiletter, der oftest er kønnede som enten ”herre-” eller ”dametoiletter”. Dette gør dem til ubehagelige rum, da jeg som regel ikke er maskulin nok til at gå på det ene og ikke feminin nok til at gå det andet. Jeg tør ikke insistere på mit korrekte kønspronomen, da det altid udvikler sig til en yderst fordømmende ”debat”, hvor jeg skal prøve at forklare ciskønnede at de/dem/deres-pronomener altså ikke bare er høflig tiltale eller flertalsform. Ofte uden success. Jeg tør ikke sige sandheden på SK (Region Hovedstadens Sexologiske Klinik, der gatekeeper adgang til behandling for transkønnede) eller skrive mit navn på denne artikel i frygt for at blive nægtet behandling. Jeg har løjet mig til at være transkvinde i min kontakt med sundhedssystemet, fordi andre før mig har erfaring med at blive afvist for at være ikke-binære. Jeg tør ikke bevæge mig udenfor min bobbel af venner og bekendte, der i forvejen forstår mig og mine udfordringer.
Der er samtidigt mange ting, jeg ikke kan kræve, hvis ikke-binæres udfordringer ikke bliver skrevet på dagsordenen. Jeg kan ikke få mit X i passet, da det giver forvirring på mange lufthavne. Man kunne måske sige, at jeg var bedre stillet med et F. Men da jeg ikke altid er lige feminint udstrålende, er det alligevel en kamp hver gang jeg skal ud og rejse eller af andre årsager fremvise billedidentifikation.
Jeg kan ikke kræve min ligestilling i samfundets øjne, hvis det ikke kan se mig. Jeg er træt af at være en asterisk eller ikke til stede i artikler om trans issues og jeg er træt af at være et ”firma/event” i dropdown menuer, når jeg registrerer mig på en hjemmeside.
Vi ikke-binære er en gruppe, der er blevet overset. Det at vi mangler repræsentation og synlighed gør, at det er svært at kæmpe kampen imod vores egen diskrimination og undertrykkelse. Fordi diskussionerne nærmest altid foregår på det helt basale plan. Og selvom det på sin vis også er farligt at være synlig, så kan vi, som ikke-binære, heller ikke begå os i samfundet på lige fod med andre, hvis de ikke kender til vores eksistens. Det er på tide, at vi begynder at slå i bordet for #non-binaryvisibility.