Mastodon - Et socialt medie alternativ

Er du også frustreret over, at store sociale medier som Facebook og Twitter på den ene side censurerer nøgenhed, kunstprojekter og satire, men samtidig i stor stil tillader racisme, koordineret chikane og hadefuld tale på deres platforme?

Eller bekymrer det dig, hvor meget data der bliver indsamlet og dig og dine venner af nogle virksomheder, som ikke står til ansvar for nogen demokratisk instans, og primært er drevet af jagten på profit?

Vi elsker selv sociale medier, men er ved at være ret trætte af den måde, Facebook, Twitter og andre kommercielle platforme kører på. Derfor prøvede vi Mastodon - og det burde du også gøre.

Hvad er Mastodon og hvordan fungerer det?

Mastodon er et stykke software til at lave sociale medier. Det er en platform hvor man kan skrive korte opdateringer, meget på samme måde som på Twitter, og så alligevel meget anderledes.
På Mastodon ‘Toot’er man istedet for at Tweete, når man udgiver et stykke tekst. Man kan bruge hashtags, tagge andre brugere, og indsætte links og billeder ligesom på mere velkendte sociale medier, men der er også nogle ekstra features. F.eks. kan man sætte en såkaldt content warnings (CW) på sit opslag. Dette gør så at folk skal trykke på en knap før de ser det hele, og man kan enten brug det til at beskytte folk mod at se ubehageligt indhold uden at være klar til det, eller bare at advare om at man ranter eller har skrevet en meget lang post. Der er også mulighed for at tagge billeder som NSFW lidt på samme måde som content warnings.

Udover disse små særfeatures, adskiller Mastodon sig dog primært fra Twitter ved at være open source og decentraliseret.

Hvad vil det sige, at det er decentraliseret?

Tænk Mastodon lidt ligesom e-mail. Hvis du skal bruge en e-mail adresse, kan du oprette en gratis på gmail, hotmail, og mange andre kendte e-inbox services, men du kan også downloade e-mail software og sætte mail op på din egen server, med dit eget domæne, hvis du er en smule mere teknisk kyndig end de fleste. Således har nogen personer f.eks. e-mails i stilen navn@efternavn.dk, eller navn@firma.org.

Det samme kan man med Mastodon. Da det er opensource og gratis, kan alle downloade server-softwaren og sætte deres egen server op; en såkaldt ‘Mastodon-instans’.

Vi har f.eks. sat en Mastodon-instance op på vores server, der hedder mastodon.dotopia.dk.
Her har flere af DO:TOPIAs aktive oprettet brugernavne, og vi kan nu - ligesom med email - sende “toots” til Mastodon brugere på andre instances end det, vi selv er skrevet  op på. Vi kan følge folk på tværs af domæner og få deres offentlige opdateringer, selvom de ikke er på samme server som os. Det minder faktisk så meget om e-mail at selv ens brugernavne får “efternavne” efter det domæne de bor på, således er min Mastodon adresse f.eks. @laura@dotopia.dk (forskellig fra e-mail adresser ved at have @ i starten.).

Der findes altså ikke én central autoritet, som kontrollerer det sociale medie på samme måde som f.eks. Facebook og Twitter, der ejes af store, profitdrevne firmaer. I stedet udgøres mediet af tusindvis af servere over hele verden, sat op af folk der gerne vil være på Mastodon og gerne vil give andre muligheden for at være med og for at forbinde os med hinanden ved at sætte en mastodon-server op.

Dette er den største fordel ved Mastodon i forhold til konventionelle sociale medier, da det betyder, at man stortset kan slippe for reklamer og globale megafirmaers økonomiske interesser i øvrigt. Vi lever I en tid med stadigt stigende mængder online chikane og en samtidigt voksende trussel om censur fra de firmaer, der driver sociale medier. Samtidigt bliver det sværere og sværere for græsrodsinitiativer at nå ud til brugerne, når det i stigende grad bliver nødvendigt at tage pengepungen frem for at blive set på de gængse medier.

Hvorfor er det en fordel med open source og decentralisering?

At Mastodon er open source betyder, at folk der ikke nødvendigvis er ansatte til at udvikle softwaren kan kigge den igennem og se, om koden også gør det, dens udviklere siger, den gør. Så kan man føle sig mere sikker på, at softwaren ikke overvåger en eller sælger ens data videre. Og da Mastodon er et fælles projekt, bliver det også nemmere at få indflydelse på, hvordan softwaren udvikler sig, hvis man f.eks. ønsker en bestemt feature og er villig til at hjælpe med at programmere den.

Det kan være en fordel i forhold til digitale rettigheder, at alle opslag man laver er på en server, man selv ejer og driver (eller hvor man er gode venner med ejerne), således at de ikke bruger ens materiale til kommercielle formål. På Mastodon servere finder du almindeligvis ikke reklamer, og det er ikke muligt at betale for at bestemte opslag bliver set mere end andre. Og hvis du er på en server, der lige pludselig indfører reklamer eller brugerbetaling, kan du oprette en ny profil et andet sted og stadigvæk følge / være venner med alle de samme brugere, da man jo kan følge og skrive på tværs af forskellige servere.

Samme gælder for reglerne for den enkelte server. Er man utilfreds med reglerne på en server eller måden den drives på, kan man nemt skifte til en anden. Det er en meget almindelig oplevelse for brugere af Facebook og Twitter, at det ikke virker at anmelde opslag som er grove eller hadefulde over for minoriteter, men på Mastodon kan man selv vælge, om man vil være på en server med en laissez-faire tilgang til moderation eller en server, hvor admins er hurtige eller ligefrem proaktive til at fjerne asocialt indhold.

Så hvor skal jeg begynde? Hvilken server skal jeg vælge?

Da det er muligt for alle at downloade Mastodon softwaren og sætte deres egen server op, findes der alle slags mennesker og deraf miljøer på de forskellige servere. Nogle servere kalder sig selv for “free speech zone”, hvilket ofte betyder, at de har ingen eller meget få regler, og tillader f.eks. hatespeech. De bliver ofte af den grund blokeret af andre servere, hvis admins ønsker at beskytte sine medlemmer fra chikane fra brugere på “free speech zones”. Hvis du er typen, der overvejer at gå over til Mastodon for at slippe for den slags, skal du finde dig en server, der har en politik om at blokere såkaldte “free speech zones”.

Mastodon.social er en af sådanne servere, som er proaktive mod hatespeech. Den er også Mastodon projektets flagskib, dvs. den er oprettet og drevet af den samme person, som startede Mastodon som software projekt, og derfor har den et større antal medlemmer end de fleste andre servere. Dette gør, at den er stabil og forudsigelig, men ikke giver mulighed for samme intime fællesskab, som en server med færre medlemmer kan tilbyde. Den er et godt sted at starte med at udforske universet af mastodon servere. Det er tilladt, hvis ikke ligefrem tilskyndet at spørge ud på serveren om anbefalinger til andre servere, som man kan rykke videre til, når man er klar til det.

Do:Topia har sin egen mastodon server, så hvis du hellere vil køre med på vores vogn, står den klar på fri registrering hos mastodon.dotopia.dk. Her finder du en høj koncentration af danske medlemmer interesserede i teknologi og etik, da det typisk er deltagere til DO:TOPIA’s arrangementer, der skriver sig op. Serveren er meget proaktiv mod hadefulde eller antagonistiske ytringer og kan sammenlignes med en landsby, der grundet dens lille størrelse gør det meget overskueligt for admins at hjælpe alle medlemmer med deres behov.

Har denne artikel lært dig noget nyt eller bragt værdi til din verden? Ønsker du at se mere fra killjoy.dk?
Vi indsamler penge til sidens drift på patreon.com/killjoydk, hvor man kan opsætte månedlige donationer helt ned til $1 (ca. 6,5 kr). Hvis hver anden tilbagevendende læser gav $1, havde vi råd til at hyre en professionel journalist på deltid.

Vil du være sikker på at se de nyeste artikler fra killjoy.dk?
Så kan du skrive dig op til vores gratis e-mail service.