Djurs Sommerlands Racismeproblem

Djurs Sommerland er på det seneste kommet under beskydning for racisme grundet bl.a. temaparknavne og forlystelsesnavne som "Afrika Land", "Indianerland", "Hottentot Karusellen" og "Kannibalgryderne". I forlystelsesparken optræder også flere figurer, der er udtryk for stereotype racistiske fremstillinger fra kolonitiden.

Kritikken begyndte først at komme til udtryk på forlystelsesparkens facebook-side, hvor en række personer gjorde opmærksom på problemerne med Djurs Sommerlands forlystelser og fremstilling af samme på deres hjemmeside.

Alice Minor bemærker:
“Jeg skrev en ligefrem klage til Djurs Sommerlands facebookside, efter at have læst diskussionen i Everyday Racism Projects gruppe. Engelsk er mit modersmål, så jeg tænkte, jeg lige ville gennemgå den engelske udgave af deres website for at se, om den var lige så forfærdelig som den danske udgave - det er den i øvrigt. Jeg udpegede blot fire problemer, men der er meget mere at rette op på end dem.”

Chris Liljenberg Halstrøm bemærker:
"Jeg skrev på Djurs Sommerlands fb-side og mit opslag blev slettet med det samme. Jeg skrev:
Jeg kunne godt tænke mig at høre om jeres bevæggrunde for at lave det stærkt rascistiske forlystelsesområde Afrikaland"

De kritiske indlæg blev først ramt af en storm af vrede fra fans af forlystelsesparken, og blev senere slettet af Djurs Sommerlands Facebook-team med beskeden:
“Vi har nu valgt at slette de indlæg på vores Facebook-side, hvor der de seneste dage har foregået en diskussion om racisme. Opslagene har medført et stort antal kommentarer med et sprogbrug, vi ikke tolererer her på siden, og som er fortsat efter vores henstilling om at efterleve retningslinjer for siden.
Djurs Sommerland ønsker, at siden skal være et hyggeligt og rart forum at færdes i, også for børn og unge, og vi mener ikke, at diskussioner med en sådan tone egner sig til forummet. Vi vil også fremadrettet slette indlæg, der afføder en diskussion med en uegnet tone for Djurs Sommerlands Facebook-side.”

racistisk backlash

Der er i mellemtiden ikke kommet en udmelding fra Djurs Sommerland, hvor de tager klar afstand fra racisme, eller indrømmer, at forlystelsesparken har et problem.

Djurs Sommerlands Facebook-team har dog ikke mulighed for at slette anmeldelser af stedet afgivet på facebook, og i en stadigvæk stående anmeldelse bemærker Zeerak Waseem:
“Elendighed er elendighed. Djurs har igennem de seneste dage vist at ikke nok med at de promoverer en racistisk holdning i børn igennem deres temaer, så ønsker de heller ikke dialog eller åben kommunikation.
Tilgengæld lader de til at være glade for at lade priviligerede udtalelser, tilnærmende det idiotiske blive.
Et tydeligt gennemgående træk i virksomhederne lader til at være at efterlade racisme og idioti mens de fjerner kritiske røster, der har til formål at hjælpe dem med at komme af med racistisk udtryk i virksomheden.
For en virksomhed, der er med til at introducere børn i alle aldre til andre kulturer er det for alvor skuffende, at de ikke selv ser hvilken indflydelse deres stereotyper og karikaturer af forskellige folkeslag har, og at de nægter at lytte, når de bliver gjort opmærksomme på det.
Xenofobi har aldrig været sjovt, det ville nu bare være herligt hvis Djurs Sommerland var enig og agerede derefter.”

Der er efterfølgende blevet oprettet en underskriftindsamling på vejne af facebookgruppen Everyday Racism Project DK, der opfordrer til at afskaffe eller renovere temaparken Afrika Land, som anklages for daterede og racistiske karikaturer, en forherligelse af kolonitiden og særligt kritiseres for bruget af begrebet “hottentot”, der er et fremmedgørende skældsord om Khoikoi folket.

Hvis man vil læse mere eller støtte op om underskriftindsamlingen, findes den her: Djurs Sommerland! Afskaf jeres racistiske "Hottentotkarussel"!

Udgivet af Laura, 6/24/2015 6:06:15 PM.

Har denne artikel lært dig noget nyt eller bragt værdi til din verden? Ønsker du at se mere fra killjoy.dk?
Vi indsamler penge til sidens drift på patreon.com/killjoydk, hvor man kan opsætte månedlige donationer helt ned til $1 (ca. 6,5 kr). Hvis hver anden tilbagevendende læser gav $1, havde vi råd til at hyre en professionel journalist på deltid.

Vil du være sikker på at se de nyeste artikler fra killjoy.dk?
Så kan du skrive dig op til vores gratis e-mail service.