Ikonisk transkønnet tegner slettet fra facebook på IDAHOT

Opdatering i sagen: Vi bemærker, at nogle dage efter denne artikel blev skrevet er Sophie Labelles facebookside blevet genoprettet. Vi kan dog stadigvæk ikke tilgå hendes hjemmeside, assignedmale.com.

Sophie Labelle er skaber af onlinestriben Assigned Male og en række bogudgivelser under samme franchise. Tegneserien følger Stephie; en ung transpige; og hendes mange queer, trans og ikkebinære venner og kærester, hvorfor serien indeholder mange af transpersoners dagligdags møder med cissexisme med et trans-empatisk synspunkt.

Men I går morges vågnede fans af Sophie Labelle og hendes tegneserie Assigned Male op til nyheden om, at hendes sider var ingen steder at finde på facebook heriblandt fansiden til hendes tegneserie med små 120.000 fans, en fransk udgave af samme og en side om Sophie Labelle selv. I går var IDAHOT - International dag mod homofobi og transfobi.

Denne forsvinden kommer i kølvandet på mange måneder med hadefulde kommentarer og beskeder og en eskalering af angreb de seneste par uger, hvor også hackerangreb, dødstrusler og chikanering af hendes fans har været i spil. Især i dagene umiddelbart op til facebook sidernes forsvinden har tegneserien og dens kunstner været udsat for tusindvis af hadefulde kommentarer og billeder tilsendt af primært falske facebookkonti. Det blev derfor hurtigt teorien, at Sophie Labelles facebooksider er blevet slettet af facebook pga anmeldelser af siden udført af de tusindvis af falske konti, men der er tale om et hackerangreb, hvor trolls har fået administratorrettigheder over siden.

På samme tid er også hendes hjemmeside, assignedmale.com, blevet hacket og fik erstattet sit indhold med nazistiske budskaber. Den er i skrivende stund deaktiveret, mens der arbejdes på at genoprette tegneseriestriben der. Hendes tumblr blog assignedmale.tumblr.com blev ikke ramt.

I Sophies egne ord, skete det hele kl. 2 om natten i hendes daværende tidszone. Hun havde også fået trusler fra folk, der kendte til hendes hjemadresse, og var derfor i første omgang fokuseret på at finde et sikkert sted at være.

Det tog derfor lidt tid, før en update fra Sophie selv kom ud dansk tid, men i går aftes skrev hun således [oversat fra engelsk]:

Hej allesammen,
Facebooksiden til min internetstribe om en transkønnet pige, Assigned Male Comics, er i øjeblikket nede, fordi den er blevet hacket i nattens løb sammen med min personlige side og den franske version. Efter at have modtaget flere tusind dødstrusler i løbet af de seneste dage for min kunst, er min hjemadresse også blevet lagt op på adskillige internetfora. Jeg er lige nu et sikkert sted. Min roommate og jeg flytter før ugen er slut.

I dag d. 17 maj på den internationale dag mod homofobi, bifobi og transfobi, vil jeg gerne minde folk om, at det her er konsekvensen ved at være trans og på internettet og for at omskrive det at være trans til noget positivt og empowering. Jeg synes også det er vigtigt at anerkende, at det her angreb var planlagt og skete pga fire explicitte årsager:

  1. At jeg er kvinde
  2. At jeg er trans
  3. At jeg støtter ikke-binære personer
  4. At jeg støtter interkønnede personer

Jeg bliver ved med at tegne min stribe, bare rolig. Facebook arbejder lige nu på at sikre, at det her ikke sker igen, før jeg kan sætte min facebookside op igen. Intet er gået tabt.

Jeg ved at mange af mine følgere er bekymrede. Hvis I kan dele denne tekst så den når ud til dem allesammen, vil jeg sætte stor pris på det.

Det er stadigvæk muligt at læse min stribe online på assignedmale.tumblr.com
På print ved at købe fra assignedmale.etsy.com
Man kan skrive sig op til at give en månedlig støttedonation på patreon på: patreon.com/assignedmale
Jeg har også sat en paypal doneringsmail op til donationer til flytteomkostninger: sophie@assignedmale.com

Tak for jeres støtte allesammen.

Flere af killjoy's medlemmer har allerede oprettet støtteabonnement til Sophie igennem Patreon pga angrebene, og jeg håber at fans med et par dollars til overs i slutningen af måneden overvejer det samme.

Artikel udgivet d. 18 maj 2017, illustrationen er forsiden af Sophie Labelle's bog Nail Polish.

Har denne artikel lært dig noget nyt eller bragt værdi til din verden? Ønsker du at se mere fra killjoy.dk?
Vi indsamler penge til sidens drift på patreon.com/killjoydk, hvor man kan opsætte månedlige donationer helt ned til $1 (ca. 6,5 kr). Hvis hver anden tilbagevendende læser gav $1, havde vi råd til at hyre en professionel journalist på deltid.

Vil du være sikker på at se de nyeste artikler fra killjoy.dk?
Så kan du skrive dig op til vores gratis e-mail service.