Slutwalken i 2011

Danmarks første slutwalk blev afholdt d. 4 Juni 2011.

Arrangementet kom i kølvandet på en udtalelse fra en politibetjent i Toronto, der i forbindelse med en voldtægtssag på York University's campusområde sagde:

I've been told I'm not supposed to say this – however, women should avoid dressing like sluts in order not to be victimized.

Politibetjenten skulle snart komme til at fortryde denne udtalelse, og har efterfølgende sagt undskyld, men da var kimen allerede lagt til en international protestbevægelse mod den voldtægtskultur, kommentaren eksemplificerer. Over hele verden blev der arrangeret slut walks og slut pride i protest mod dårlig behandling af kvinder, sexarbejdere, queers og hvem som helst med lækker tøjstil men også til fejring af diversitet og frisind.

Der blev udsendt en pressemeddelelse fra initiativtagerne i Danmark, hvor der bl.a. stod:

En voldtægt er ALDRIG offerets egen skyld. Et nej er et nej, og en kort kjole er ikke et ja. Der er ikke noget, der hedder ”hun lagde selv op til det”.
SlutWalk er et ønske om forandring! Vi vil ændre måden, vi bruger sproget på, måden vi ser kønnene på og måden vi behandler hinanden på.
Vi ønsker, at de yngre generationer af kvinder, mænd og transer skal vide, at de bestemmer over deres egne kroppe og at ingen har ret til at udsætte dem for verbal eller fysisk vold på baggrund af deres seksuelle valg.

Dengang gik demonstranter fra Rådhuspladsen til Amagertorv og talte måske omkring 150 personer plusminus tilløbere, der demonstrerede for alle menneskers men især kvinders kropslige autonomi og frihed fra slutshaming, victimblaming, overfald og shaming.

Meget har ændret sig siden, og dog har vi stadigvæk ingen retssikkerhed for dem, som udsættes for seksuelle overgreb og dog er der stadigvæk mennesker, der ligger skylden og ansvaret på ofrene, når det kommer til seksuel vold. De kernesager man dengang demonstrerede for, er allesammen relevante og nødvendige at have en debat om til den dag i dag. Derfor Slutwalk København 2016.

SlutWalk Copenhagen 2011

Skrevet af Laura Mølgaard Tams

Læs mere:

Pressemeddelelse for SlutWalk Copenhagen (Prosexfeminisme | 3. juni 2011)
Vi er sluts - og stolte af det
(Modkraft | 5. juni 2011)

Vil du være sikker på at se de nyeste artikler fra killjoy.dk?
Så kan du skrive dig op til vores gratis e-mail service.