Transkønnede inviterede sig selv op på talerstolen til IDAHOT 2015

Der var oprindeligt kun inviteret ciskønnede talere til IDAHOT - Den Internationale Dag Mod Homofobi og Transfobi, men to transpersoner inviterede sig selv med som talere til eventet - med opbakning fra eventets planlægger, Copenhagen Pride.

Allerede før eventet var der grund til at frygte, at transkønnede endnu engang ville blive overset til event, der ellers har fået en navnerevision med henblik på mere inklusion. På Manu Sareen's facebookside bragtes følgende tekst:
I dag er det IDAHOT - International dag mod homofobi og transfobi. Jeg er stolt over, at vi nu også markerer dagen i Danmark. Vi er kommet langt med homoseksuelles rettigheder i Danmark, men der er stadig meget at kæmpe for. Ikke mindst ude i verden, hvor alt for mange homo- og transseksuelle stadig forfølges på grund af deres seksualitet. Vær med til at kæmpe for #Merekærlighed - uanset køn kl 16 i dag på Rådhuspladsen
Den blev lynhurtigt kritiseret for at generelisere alle transkønnede som transseksuelle, selvom kun en lille undergruppe af transkønnede identificerer sig som transseksuelle, og blev også kritiseret for at kategorisere transkønnethed som en seksualitet. Teksten er sidenhed blevet ændret, således at der nu står "homo- og transkønnede" i stedet for "homo- og transseksuelle", men misforståelsen om, at transkønnethed skulle være en seksualitet er fortsat ikke adresseret. En stor skam, fordi det er en fejlkategorisering af en gruppe, der resulterer i, at individer i denne tvinges til at fortælle intime detaljer om sit sexliv til vidt fremmede på en klinik uden kompetencer til at behandle dem, hvilket betyder, at de ikke bliver tilbudt den behandling, de behøver.
Sexologisk Klinik har ikke kompetencerne til at behandle transkønnede med kropsdysfori. Klinikken arbejder med sexologiske problemer, og kropsdysfori er ikke et sexologisk problem.

Andre steder i medielandskabet - som f.eks. på TV2, blev der også gjort opmærksom på dagens demonstration, men desværre helt uden at nævne transkønnethed eller transfobi i et nyhedsindslag kaldt "25 år siden, at homoseksualitet blev fjernet som psykisk lidelse" og offentliggjort på tv2.dk kl. 08:26.
Man nævner og kritiserer, at der i andre lande findes klinikker, hvor man prøver at afvænne homoseksuelle med stor psykisk skade til følge, men ignorerer fuldstændigt transkønnede i samme situation, selvom Danmark har en statsautoriseret institution - Sexologisk Klinik - der gør lige præcis det samme ved transkønnede. Altså prøver at overbevise dem om, at de slet ikke i virkeligheden er transkønnede - således at flere transkønnede har været nødt til at gå i behandling efterfølgende for at reparere på de psykiske skader, Sexologisk Klinik har påført dem.

Manu Sareen var også taler til arrangementet på Rådhuspladsen, og brugte her sin taletid på at minde om, at homoseksuelle har det værre i andre lande, - at vi lever trygt i Danmark, mens man kan risikere at få tæsk eller at dø i Rusland og lignende lande.
Vi fik at vide, at i Danmark er det godt, fordi vi nu har fået homovielser i kirkerne, men at Manu Sareen godt kunne se, at der var meget homofobi i Danmark. Og transkønnede blev igen ikke nævnt.

Da de to talere, Elvin og Elias gik på talerstolen for at gøre opmærksom på transkønnedes problemer i Danmark, var et af budskaberne derimod, at vi skulle lade være med at pege fingre ad andre lande, og fokusere på at ordne vores egne problemer. Et af de problemer man kunne løse til næste år, hvor Danmark skal være værtsland for IDAHOT, kunne være at huske på at invitere transkønnede talere med og huske på at gøre opmærksom på transfobi i stedet for udelukkende at tale om homofobi på en dag kaldet Den Internationale Dag Mod Homofobi og Transfobi. Det blev også nævnt, at man skal blive bedre til i det hele taget at huske, at LGBT ikke blot står for homoseksualitet, men at B'et står for biseksualitet, og at T'et står for transkønnethed. I andre lande er man også begyndt at kalde eventet Den Internationale Dag Mod Homofobi, Transfobi og Bifobi, og det danske arrangement har fået kritik fra biseksuelle for ikke at have fulgt med i denne udvikling.

Læst talen her: Elvin og Magnild's Tale ved IDAHOT 2015

I Danmark bliver der til den dag i dag både begået voldelige hatecrimes baseret på seksualitet og transkønnethed, og det er en tilbagevendende begivenhed, at personer bliver slået ned foran homobarer på Studiestræde med dertilhørende homofobiske tilråb. Man hører stadigvæk historier om transkønnede, der har begået selvmord efter at være blevet afvist behandling af Sexologisk Klinik. Det er derfor ukorrekt, når sundhedsministeren insinuerer, at vold og død hører udlandet til.

På denne dag fejres det, at homoseksualitet for 25 år siden blev fjernet fra listen over psykiske lidelser. Danmark kan bryste sig af, at samme blev fjernet fra Sundhedsstyrelsens sygdomliste 9 år inden, den blev fjernet af WHO's liste, og i de 9 år indtil WHO fulgte med, har flere lande fulgt Danmarks eksempel, således at der til sidst blev lagt så meget pres på WHO, at også denne måtte indrømme, at homoseksualitet ikke er en sygdom.
Imidlertid står diagnosen transseksualisme stadigvæk på WHO's og Sundhedsstyrelsens sygdomslister - et faktum, som taleren Christian Vincent gjorde opmærksomt på. Diagnosen er blevet foreslået fjernet fra Sundhedsstyrelsens liste mange gange i folketinget, men er blevet afvist med begrundelsen, at man hellere vil vente på, at WHO fjerner den først. WHO er i dag bl.a. finansieret af Rusland, som er kendt for sin statslige homofobi og transfobi og driver lobbyvirksomhed, som bl.a. har hæmmet initiativer mod HIV/AIDS, så det er tvivlsomt, om WHO vil være i stand til at fjerne transseksualisme uden et politisk pres som det, der hjalp til at stoppe psykiatriseringen af homoseksualitet.

Udgivet af , 5/17/2015 11:51:58 PM.

Relaterede emner:
DF buhet ud ved Copenhagen Pride 2015

Har denne artikel lært dig noget nyt eller bragt værdi til din verden? Ønsker du at se mere fra killjoy.dk?
Vi indsamler penge til sidens drift på patreon.com/killjoydk, hvor man kan opsætte månedlige donationer helt ned til $1 (ca. 6,5 kr). Hvis hver anden tilbagevendende læser gav $1, havde vi råd til at hyre en professionel journalist på deltid.

Vil du være sikker på at se de nyeste artikler fra killjoy.dk?
Så kan du skrive dig op til vores gratis e-mail service.